POVESTEA TA

Ghid de supravietuire pentru tanarul amarastean

In urma cu vreo 15 ani era la moda o melodie despre dorinta de a trai ca la 20 de ani, fara griji si fara bani. Problema e ca, in Romania anului 2016, grijile cresc proportional cu lipsa banilor, iar cand nu dispui de capital, practic esti condamnat la izolare sociala. Nu te mai pui ca iti crapa obrazul de rusine, deoarece ai o varsta si n-ai reusit sa cobori din carca parintilor. Si da, a devenit cam jenant sa-i ceri mamei bani pentru intalniri si concerte.

Dintr-un studiu realizat la Brigham Young University,  in Utah, rezulta ca a nu avea relatii sociale echivaleaza cu a fuma 15 tigari pe zi. Plus ca, daca ai prieteni si mai iesi în lume, iti scad cu 50%  sansele de a muri prematur. Pentru ca tinem la sanatatea ta, ne-am gandit sa-ti dam cateva sfaturi pentru a avea o viata sociala activa, in ciuda faptului ca-ti bate vantul prin buzunare.

Voluntariat in cadrul concertelor si festivalurilor

Niciodată utilul cu placutul nu s-au imbinat atat de armonios. Cand faci voluntariat la evenimente, nu doar ca ai ocazia de a-ti vedea artistii preferati, ci acumulezi experientă (in HR, PR, organizare de evenimente etc.) pentru a-ti construi un CV interesant, dar iti si faci prieteni.  Totodata inveti sa fii responsabil.

In cadrul evenimentelor, ca voluntar, poti avea următoarele sarcini:

  • Activitati de PR si comunicare;
  • Fundraising;
  • Realizare fotografii;
  • Promovare (distribuire flyere si lipire postere);
  • Acces (verificarea si scanarea biletelor, ruperea cotoarelor si oferirea bratarilor);
  • Acreditari;
  • Guest;
  • Plasare si indrumare spectatori;
  • Productie (amenajarea spatiului în care va avea loc evenimentul);
  • Activitati la bar (aprovizionarea spectatorilor cu bauturi);
  • Merchandising (vanzare CD-uri, tricouri, insigne etc.);
  • Backstage (asistarea artistilor);
  • Coordonarea altor voluntari;
  • Waste management (suna pretentios, dar presupune colectarea selectiva a deseurilor).

Pentru a face voluntariat in cadrul evenimentelor te poti inscrie  direct pe site-urile festivalurilor care iti prezinta interes (spre exemplu, Next Film Festival, AnimEst, One World Romania, Untold, Electric Castle, Fanfest, TIFF, BIEFF, Festivalul George Enescu etc.).  O alta modalitate de a participa la concerte si festivaluri este sa te inscrii in organizatii de voluntari care ofera sprijin in organizarea de evenimente. In acest sens, te-ai putea orienta catre Even Thor sau Brigada de voluntari.

 

Participa la cursuri, ateliere si workshopuri

Institutiile de stat si organizatiile neguvernamentale organizeaza periodic cursuri gratuite de formare profesionala. Domeniile sunt vaste: manichiura si pedichiura, electrician, barman, cofetar, webdesign, manager de proiect, limbi straine etc.

De asemenea, atelierele si workshopurile sunt evenimente de neratat, deoarece te vor ajuta sa te dezvolti atat personal, cat si profesional.

 

Viziteaza gratuit muzee

Daca nu-ti place sa fii calcat in picioare sau sa admiri cefe la Noaptea Alba a Galeriilor, afla ca unele muzee au intrarea libera in anumite zile ale lunii.

Spre exemplu, la Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa si la Muzeul National al Taranului Roman, poti beneficia de gratuitate in ziua de 26 a fiecarei luni sau in ziua urmatoare, daca data respectiva cade intr-o zi in care institutia este inchisa pentru public. La Muzeul National de Arta al Romaniei si la muzeele satelit ai acces gratuit in prima miercuri a fiecarei luni.

 

Mergi la biblioteca

Nu pentru a face a-ti face selfie-uri, ci pentru a imprumuta si citi carti. Biblioteca Nationala a Romaniei si Biblioteca Metropolitana Bucuresti elibereaza gratuit premise de acces, iar cea din urma are filiale in mai toate cartierele, asa ca nu poti spune ca nu mergi la biblioteca pentru ca nu ai bani de autobuz. De asemenea, in filialele BMB, se organizeaza periodic ateliere de limbi straine, lectura sau creativitate.

 

Petrece timp in aer liber

A venit primavara! Intampin-o cum se cuvine si scoate-ti bicicleta, rolele si trotineta de la naftalina sau, pur si simplu, mergi la o plimbare prin parc, stai pe banca, citeste, admira, inspira si expira. Daca iti plac oamenii si povestile, Cismigiul este locul ideal pentru socializare.

Sursa foto: guardyourhealth.com

S-ar putea să-ți placă și...