Brasov. Centrul Vechi. Miroase a istorie si a munte. Daca uiti că te afli pe plaiuri mioritice, privesti spre Tampa. Acolo sta scris, in stil hollywoodian, Brasov. Plasata strategic, dovada de originalitate a reprezentantilor Primariei, iti permite sa vezi din mai multe unghiuri cele sase litere mari si albe. Aşa stii ca nu te pierzi.
La o plimbare prin Centrul Vechi observi cum bancile comerciale, magazinele de optica si farmaciile sunt principalele idei de afaceri ale brasovenilor. Sunt cate doua, trei din fiecare, chiar si pe aceeasi strada.
Restaurantele sunt fie cu specific romanesc, fie te ajuta sa faci o excursie gastronomica prin Italia sau Franta. Probabil de aceea, oriunde te duci sa mananci, auzi un italiano vero sau un frantuz. Pentru cei mai indrazneti dintre noi exista si restaurante cu specific chinezesc. Din pacate, ele nu imită in totalitate bucataria traditionala asiatica.
Imediat dupa ce bei o bere sau mai multe la una din cele cateva zeci de terase existente, poti merge sa-ti faci un tatuaj, să-ţi marchezi pe piele escapada in orasul medieval.
Sunt cateva magazine cu suvenire amestecate cu chinezarii, in rest sunt magazine cu haine si incaltari de firma.
Poti admira vitrinele in timp ce mananci floricele de porumb de la tataie pe a carui toneta scrie ca este acolo din `92.
Daca tocmai ti-ai cumparat popcorn, inseamna ca esti cu spatele la Piata Sfatului.
Vezi porumbeii cum se inghesuie agresiv sa manance pufuletii aruncati de catre turistii incantati. Vezi arhitectura turnului cu ceas si cladirile conservate decent.
Observi cum toate magazinele, terasele si puburile sunt frumos camuflate in peisaj. Istoria inca se pastreaza. Vechiul si noul s-au imbinat cu succes.
Vezi fel de fel de turisti din toate colturile lumii. Ai ceva in comun cu ei: Brasovul, un oras medieval pentru care anii si Primaria au fost mai blanzi decat in alte orase.
Braşovul iti permite sa te rupi de clisee romanesti precum La noi nu o sa fie niciodată ca afara.
Fie ca te afli aici pentru prima oara, fie ca ai vazut Brasovul de mai multe ori, trebuie sa stii ca nu-ti ajunge o zi pentru a putea vizita toate atractiile turistice..
Strada Sforii poate reprezenta un punct de interes. Desi la prima rostire pare un lucru banal, realitatea te aduce nu doar in fata celei mai inguste strazi din Romania, ci si in fata celei mai inguste strazi din Europa. Ceea ce face ca acest monumet istoric sa fie atat de interesant este faptul ca ambii pereti ai strazii pot fi atinsi, cu braţele, in acelasi timp!
Stiu de la mama mea, care stie de la mama ei, ca strada asta a fost facuta, pe vremuri, pentru pompieri si ca inainte doar ei treceau pe aici, spune doamna Mariana, o pensionara din Brasov.
Pentru iubitorii de arta gotica, Biserica Neagra reprezinta un punct de interes, cu un patrimoniu pe masura: orga cu patru mii de tuburi, care dateaza din secolul al XIX- lea, cel mai mare clopot de bronz din Romania si o colectie de peste o suta de covoare orientale.
Daca atunci cand s-a infiintat Prima Scoala Romaneasca era un loc exclusivist, destinat doar celor proveniti din familii instarite, astazi ea are portile deschise pentru oricine plateste o suma modica la intrare.
Kronstadter Altes Rathaus (sau pe romaneste Casa Sfatului) gazduieste Muzeul de Istorie. Scapata de demolare la inceputul secolului XX, aceasta cladire detine astazi peste trei mii de piese istorice.
Casa Muresenilor este fostul sediu al redactiei Gazeta Transilvania si detine documente legate de istoria imnului national al Romaniei.
Cand te saturi de agitatia orasului, o excursie pe Tampa este exact ce ai nevoie. Dupa ce te-ai urcat in telecabina, urmeaza sa te bucuri de liniste, aer curat si de o panorama a intregului Brasov.
Daca nu ai bani sa mergi prin Europa pentru a vizita orase medievale ca Milano, Lyon sau altele, Brasovul promite ca se va ridica la nivelul asteptărilor tale, deoarece Brasovul indeplineste toate criteriile unui oras complet. Ai parte de distractie, lectii de istorie, calatorii spirituale si drumetii pe Tampa.
Imi place foarte mult Brasovul. Vin aici in fiecare an. Mi se pare interesant cum, din mijlocul oradului, poti vedea muntele. In Bucuresti nu vezi asa ceva, spune un bucurestean pe nume Emil in timp ce isi cumpara carti postale.
Daca turistii sunt incantati de Brasov, locuitorii ii stiu defectele mai bine.
Comerciantii astia au venit aici cu magazinele lor, fac multi bani, dar nu renoveaza fatadele. Primaria le-a tot dat sesizari, iar ei nimic, nu vor sa-si piarda din profit. Strazile astea, pe unde va plimbati voi, au cladiri frumoase si aranjate pentru a lua ochii lumii, insa altele sunt vai de capul lor. Eu locuiesc aici de cand m-am nascut si nu-mi place cum s-a schimbat orasul, insa tot nu m-as muta, deoarece nu ma pot desparti de muntele meu, spune domnul Antonie, un pensionar din Brasov.
Brasov. O lectie de istorie si o excursie sub privirea unor sase litere mari si albe.
Sursa foto: Pixabay, Brasov, orasul sufletului meu,