„Între chin şi amin” este un film cutremurător despre „Experimentul Pitești”, cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură practicat în lume, experiment pus în practică în Penitenciarul Pitești în perioada 1949 – 1951. Kira Hagi, fiica marelui fotbalist Gică Hagi, își face debutul în acest lungmetraj artistic având rol principal.
Pelicula, care a primit până acum numai reacții favorabile din partea publicului românesc face săli pline în orașele țării. Mai mult, nu doar că sunt sălile pline, dar impactul filmului asupra celor care îl văd este unul copleșitor! Publicul este răvășit după vizionare! Foștii deținuți dau urmașii lor spun ca este cel mai bun film in memoria celor care au pătimit acolo! Multe dintre reacțiile oamenilor le putem vedea pe faceboook-ul filmului sau al regizorului Toma Enache.
Din pacate, filmul nu poate rula mai mult de o săptămână în mall-uri (care sunt puține la număr în toată țara), pentru că taxa este 500 de euro pe sală și realizatorii nu-și permit să plătească aceste costuri.
Motivul lipsei de fonduri? Regizorul Toma Enache a explicat: „Din păcate, statul român nu s-a implicat în susținerea financiară a acestui proiect cu nici măcar… un leu. Filmul meu s-a făcut cu finanțare exclusiv privată, Centrul Național al Cinematografiei (CNC) acordând zero lei acestui proiect”. Toma Enache este cunoscut publicului pentru spectacolele de teatru și pentru filmul „Nu sunt faimos, dar sunt aromân.
În rolurile principale îi puteți vedea pe Kira Hagi și Vali V. Popescu.
Din distribuție mai fac parte: Constantin Cotimanis, Ana Pârvu, Ciprian Nicula, Ioachim Ciobanu, Laurențiu Stan, Csaba Ciugulitu, Victoria Cociaș, Teodora Calagiu Garofil, Dragoș Stoica, Bogdan Sălceanu, Iany Panait, Remus Stănescu, Adrian Culețu, Mircea Taiss, Iulian Trăistaru, Armand Crișan, Ștefan Gota, Petrică Moraru, Alexandru Mereuță, Adrian Anghel, Daniel Nițoi, Cătălin Bocârnea, Michael Szegedi, Stelică Murariu, Octav Bjoza, George Stanca, Daniel Sin, Alin Ailioaei, Tina Malamă, Tașcu Lala, Vlad Buzea. Cu participarea extraordinară a actorilor: Ion Dichiseanu și Cezara Dafinescu.
Între Chin și Amin este un film clasic, care aduce în fața spectatorilor o poveste tulburătoare de viață, petrecută într-una din cele mai crunte perioade din istoria modernă – reeducarea din pușcăriile comuniste. Filmul are la baza întâmplări reale.
Celebrul antropolog religios, autor, diplomat, teolog și politician român Teodor Baconsky a declarat pe pagina sa de Facebook: „Filmul “Între chin și amin”, de Toma Enache, dovedește că ne putem vindeca de comunism, dacă suntem curajoși și credincioși. Nu-l iau ca pe un “produs” artistic. E un act total de acuzație, o sursă de penitență colectivă. Trebuie arătat în toată România, mai ales printre elevii de liceu (e prea dur pentru cei mai mici de 16 ani). Finalul, despre care firește că nu vă vorbesc, e cel mai trezitor cu putință.”
În noiembrie, filmul a avut gala la Baia Mare pe 1 noiembrie, apoi în 2 noiembrie la Zalău, 3 la Satu Mare, 4 la Baia Mare, 5 la Brașov, 6 la Fagaras, 7 la Cristian.Pe 8 noiembrie filmul va rula la Stefanești (Pitești), pe 11 la Ploiești, pe 12 la Câmpulung Muscel, pe 13 la Curtea de Argeș, în 14 noiembrie la București (Școala Gimnazială nr.2), pe 15 la Tecuci, pe 16 la Iasi, 17 şi pe 18 la Chișinău.
Filmul a ajuns deja un fenomen în România, sălile fiind ultra-pline, în ciuda faptului că CNC (Centrul Național de CInematografie) nu s-a ocupat nici de mediatizarea producției și nici de finanțarea ei, meritul fiind exclusiv al regizorului Toma Enache și prietenilor și susținătorilor săi.