POVESTEA TA

Obiceiurile moderne pe care le au romanii de Paste

Obiceiurile romanesti variaza de la o regiune la alta, insa exista anumite deprinderi pe care olteanul, dobrogeanul, banateanul, ardeleanul, moldoveanul si munteanul le au in comun cu ocazia Sfintelor Sarbatori Pascale.

Unul dintre obiceiurile preferate ale romanilor este maratonul de cumparaturi. Cu ocazia Pastelui, romanii din toata tara merg in hypermarketuri, se ataseaza de carucioare, apoi le umplu cu orice le pica in mana: copii, jucarii, dulciuri, carne, mezeluri, oua, lactate, cozonaci, bauturi alcoolice, imbracaminte etc. Romanul este prevazator si cumpara mai mult decat are nevoie, deoarece stie ca oricand se poate napusti o catastrofa asupra lui: razboi, tornada, extraterestri, teroristi, comunisti etc.

obiceiurile romanesti de paste

Coada la cozonaci este un obicei destul de nou si reprezinta o celebrare a rabdarii. Oameni cu studii, joburi si mentalitati diferite se strang laolalta si formeaza siruri indiene prin intermediul carora pot fi purtati spre victorii parfumate, cu nuca, rahat si cacao. Victoriosi vor fi doar aceia care vor fi invatat lectia rabdarii, virtute care poate fi deprinsa chiar si dupa ore bune de stat in picioare.

obiceiurile

Plimbarea cu ambulanta este unul dintre cele mai intalnite obiceiuri romanesti din tara noastra. Romanul nu simte ca e sarbatoare daca nu are o conversatie telefonica emotionanta cu operatorii serviciului de urgenta 112. Acest moment este unul plin de sensibilitate. Emitatorul gaseste in receptor un confident si simte nevoia sa-i povesteasca acestuia ce a mancat, de unde a cumparat mielul, cum a pregatit sarmalele si ce simte in momentul respectiv. In urma conversatiei, emitatorul si receptorul decid, de comun acord, daca va avea sau nu loc traditionala plimbare cu ambulanta catre o destinatie care poate deschide portile catre o alta aventura medicala.

Sursa foto: apc-romania.ro, theatlantic.com

S-ar putea să-ți placă și...