Festivalul Filmului European surprinde publicul, de douazeci de ani, cu proiectii europene premiate la festivaluri internationale, evenimente speciale, concursuri si sesiuni de Q&A. Pentru ca anul acesta ne aflam in fata unei editii speciale, Europa isi va serba ziua, prin film, intreaga luna mai. Astfel, in perioada 5-29 mai, suntem invitati, in 15 sali de cinema din Bucuresti, Baia Mare, Cluj-Napoca, Hunedoara, Timisoara si Tirgu Mures, pentru a viziona 85 de proiectii.
Ne-am propus ca la editia aniversara a Festivalului sa ducem analogia pana la capat si sa va poftim sa gustati din varietatile europene, savuroase, indrăznete si neasteptate. Avem filme de fictiune si documentare, scurte si mediumetraje, animatie si filme experimentale, o valoroasa retrospectiva de filme romanesti, ba chiar si pelicule de referinta, de acum sapte decenii, fata in fata cu reinterpretari foarte recente. Veniti la film! a declarat, potrivit unui comunicat de presa, Liviu Jicman, vicepresedinte ICR.
Comunitatea lui Thomas Vinterberg va deschide, joi, 5 mai, Festivalul Filmului European. Proiectia va fi urmata de o sesiune de Q&A, cu actorul Lars Ranthe, moderata de catre Iulia Blaga. Filmul a primit premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul International de Film de la Berlin, editia 2016. Accesul se face pe baza de invitatie, insa filmul este programat, din nou, duminica 15 mai, la cinemateca Eforie, pentru a putea fi vizionat de publicul larg.
In cadrul festivalului, publicul se va mai putea intalni cu echipele urmatoarelor filme: Vanatoarea, Dincolo de calea ferata (intalnire cu regizorul Catalin Mitulescu si actorii Ada Condeescu si Alexandru Potocean, 8 mai, cinema Elvire Popesco), Q&A cu tineri regizori romani precum Alina Manolache, Roxana Stroe, Lari Gligor si Iulian Stanciu, 7 mai, cinema Elvire Popesco, Q&A cu regizorii filmelor Milika si Ecouri, Intalnire cu regizorul Rapsodiei Bulgare si cu cativa dintre membri echipei filmului Hotel Dallas.
Festivalul Filmului European mai cuprinde si evenimente conexe: doua evenimente speciale inedite, care imbina vizualul cu muzica clasica si cu cea de jazz, Imaginarium si CineConcert – Zabriskie, doua ateliere de limbaj cinematografic pentru tineri, expozitia foto Stop Cadru, a artistului Silviu Ghetie si cinemateca pentru toti cu Cristian Tudor Popescu.
Festivalul include patru sectiuni speciale: 10 prieteni speciali ai Festivalului; o retrospectiva de filme oferite de ambasadorii onorifici ai ultimelor 10 editii ale Festivalului, regizorii care ne-au oferit ideile spoturilor de promovare, regizate si produse de ei, sectiunea Shakespeare 400, vizionarea celor 3 filme finaliste la cea mai recenta editie a Premiului LUX al Parlamentului European si Fuga in Europa, o sectiune dedicate temei fierbinti a crizei refugiatilor si migrantilor, cu patru filme oferite de Festivalul One World Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European.
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Roman impreuna cu Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, sub egida EUNIC, iar selectia filmelor este realizata cu sprijinul ambasadelor si centrelor culturale ale tărilor europene.
Programul poate fi consultat pe site-ul Festivalului Filmului European si pe pagina de Facebook.
Sursa foto: Festivalul Filmului European