BARURI & PUBURI CEAINARII & CAFENELE LOCURI RESTAURANTE

Uimitoarea poveste din spatele Nominoe, prima creperie-bacanie bretona din Bucuresti

Recent, s-a deschis prima creperie-bacanie bretona din Capitala, poate chiar din țară. Aici te poti delecta cu clatite sarate din faina de hrisca (sanatoase si care nu-ti pun in pericol silueta, dar te avertizam: gustul acestora creeaza dependenta). Tin loc de mic dejun, pranz sau cina. Daca esti curios/curioasa si ai de gand sa treci pragul acestei frumoase pravalioare, nu pleca de acolo pana cand nu savurezi si o clatita dulce. O simfonie a gusturilor, tot ce stiai despre clatite o sa se schimbe din momentul vizitei tale la Nominoe. Le vei vedea cu alti ochi si vei dori sa le savurezi mai des! Si asta nu e rau deloc. Aici poti sa vii cu prietenii/colegii/familia/copilul, e un loc potrivit pentru fiecare. Inveti ceva istorie, un strop de geografie, mananci bine, asculti o muzica deosebita, il cunosti pe fermecatorul Theo, cel care se afla in spatele acestui frumos business, pe Dana  – cheful care stie ce sa-ti dea sa mananci ca sa te cucereasca definitiv. Iar cei mici vor afla de Asterix si Obelix si despre o multime de alte lucruri fascinante.

Mai poti savura aici si salate specifice tot din zona in care a trait Theo, dar si gofre… o gofre, gofre, gofre! Suspin si acum dupa ele. Si mai e ceva ce mai trebuie musai sa incerci. Cidru. Dar nu orice fel de cidru. Un cidru autentic! 
Recunoastem ca nu totul este roz aici! Vei intampina o mare problema.  Nu vei avea habar cu ce sa incepi, ce sa alegi.  E foarte dificil sa te decizi dintre atatea bunatati ce sa alegi mai intai. Cu siguranta, e un loc fain in care te vei reintoarce.

Am facut o mica introducere inainte de a va spune care este povestea Nominoe. De ce se numeste Nominoe, de unde ideea aceasta atat de frumoasa a unei clatitarii-bretone la Bucuresti si despre multe alte lucruri frumoase veti putea afla citind randurile de jos!

Asa cum spune istoria, Nominoë a fost primul rege al Bretaniei, „Tatal Patriei” („Tad ar Vro”) cum ii spun bretonii, cel care a unificat Bretania, l-a invins pe Carol cel Plesuv, regele Franciei Occidentale, in timpul bataliei de la Ballon, in 845, obtinand astfel recunoasterea independentei Bretaniei de catre puternicii razboinici franci.

Dar Nominoë este si povestea primei „clatitarii-bacanii” bretone din Bucuresti, care si-a deschis portile pe data de 17 septembrie 2018, Intrarea Veronica Micle 4.

Un baietel scapat din lagarul ceausit ajunge in Bretania

O poveste care incepe insa cu… 36 ani in urma, cand un baietel roman de nici 8 ani, pe nume Olavy-Thedor, de abia scapat din lagarul ceausist, ajunge impreuna cu parintii sai intr-un centru pentru refugiati si apatrizi situat la Piriac-sur-Mer, un mic port din sudul Bretaniei. O regiune in care isi va petrece urmatorii 11 ani din viata si in care va reveni cu regularitate ulterior, o regiune a Frantei cu o puternica identitate, cultura, gastronomie si istorie, dar si cu o natura si o geografie deosebite, care l-a primit si ocrotit la vreme de restriste si pribegie, si de care a ramas profund atasat.

Iata cum si de ce, la inceputul anului 2017, in timpul unei discutii cu sotia, acel baietel devenit intre timp om in toata firea si jumatatea sa, Dana, s-au gandit ca ar putea recrea si la noi, in Romania, un mic colt de Bretanie, devenind astfel un fel de „ambasadori” ai acelei regiuni deosebite. Si cum sa reprezinti Bretania in afara granitelor sale mai bine decat deschizand o „clatitarie bretona” ? In acest scop, cei doi au inceput prin a se forma la meseria de „crepier”, in Bretania, unde in vara anului 2017, au urmat o formare personalizata la „Ecole Creperie Le Roïc”, predata de Maestrul Patrick Rongier. Un om deosebit, care a crezut in proiectul pe care i l-au descris si care a redeschis scoala pe care o inchisese pentru a o muta in alta localitate special pentru ei.

Prima „ambasade a Bretaniei” in Romania

A urmat o perioada lunga de pregatiri in vederea deschiderii acestei prime „ambasade a Bretaniei” in Romania, o perioada de aproape un an de zile… Un an de demersuri administrative diverse (si la noi in tara, nu sunt putine…), de contacte cu furnizorii, atat romani cat si breton, de cautare a unui spatiu comercial potrivit pentru acest loc deosebit, de amenajare a acelui spatiu odata gasit, de alcatuire si formare a unei echipe pe masura acestui loc. O perioada lunga si grea, cu atat mai mult cu cat cei doi tineri antrepronori au trebuit sa se imparta intre slujba pe care o pastrau in continuare (profesor de engleza pentru ea, director intr-o corporatie din domeniul auto pentru el) si acest proiect.

Dar dupa 1 an de zile, s-a intrezarit insa capatul tunelului: spatiul ales era echipat, amenajat si decorat, multiplele autorizatii erau obtinute, o echipa frumoasa era alcatuita, iar lucrurile deveneau ceva mai simple dupa ce el a decis sa-si ia o perioada de concediu fara plata de 6 luni, pentru a se putea consacra in intregime si a „pune pe picioare” acest frumos proiect.

Iata cum, pe 13, respectiv 15 septembrie, Dana si Theo, impreuna cu echipa (Alex, Bogdan, Noemi si Daniel) si un invitat de marca (insusi Maestrul Patrick Rongier, cel care ii formase in vara anului 2017 la meseria de „crepier”), au organizat 2 frumoase evenimente de lansare in aceasta prima „creperie-bacanie bretona” din Bucuresti, iar pe data de 17 septembrie, au deschis in mod oficial mica lor pravalioara.

Clatite din faina de hrisca. Sanatoase si gustoase

O pravalioara care  este o autentica „clatitarie” bretona, cu „clatite sarate” facute din adevarata faina de hrisca bretona bio, fara gluten in mod natural, si totodata si clatite dulci, ambele completate cu umpluturile bretone cele mai traditionale si, nu in ultimul rand, cel mai bun cidru artizanal breton, elaborat in cea mai veche cidrarie artizanala bretona inca in activitate (brut, dulce si bio, toate 3 premiate cu medalia de aur la ultimul Concurs Agricol de la Paris), dar si cea mai buna bere artizanala romaneasca, nefiltrata si nepasteurizata (IPA, APA si alba). Si totodata o bacanie, din care clientii pot achizitiona atat cidrul si berea sus mentionate cat si adevarati biscuiti artizanali bretoni („galettes” si „palets”) si bomboane caramel cu unt sarat. In ambele zone, accentul este pus pe produsele traditionale, artizanale, naturale si bio.

Dar Nominoë este chiar mai mult decat o „clatitarie-bacanie bretona” (ceea ce deja nu este putin !). Este o adevarata „ambasada” a Bretaniei, prin decorul sau, prin muzica sa, prin atmosfera sa, prin mica biblioteca alcatuita exclusiv din carti despre Bretania (pentru adulti, pentru copii, despre istorie, turism, geografie, pictura, benzi desenate sau frumoasele legende bretone), un loc „care te transporta in spatiu si timp”, asa cum a spus foarte frumos una din primele cliente care i-a calcat pragul; era cel mai frumos compliment pe care Dana si Theo il puteau primi !

S-ar putea să-ți placă și...