Pelerinajul făcut de Osama bin Laden împreună cu fratele său (vezi aici)avea să-i schimbe viața pentru totdeauna. Petrecea mult timp în moschei, se întâlnea cu clerici cu care dezbătea situația din Liban și era convins că din cauza păcatelor lor, Allah le-a dat de dus războiul civil care începuse acolo. Încet, încet, religia a devenit noua preocupare care a pus stăpânire pe viața lui prezentă și viitoare.
La absolvirea facultății, Osama bin Laden a primit o funcție de conducere într-una dintre companiile familiei și avea misiunea să negocieze contracte și să supravegheze proiecte importante. Chiar în acea perioadă, într-o țară în care el nu fusese niciodată, începea războiul. Forțele armate ale Uniunii Sovietice invadaseră Afganistanul. Acela a fost momentul în care Osama a început să aibă o obsesie: aceea de a elibera pământurile musulmane de invadatori. Când a început invadarea Afganistanului, m-am înfuriat și m-am dus imediat acolo. Am ajuns înainte de sfârșitul lui 1979, spunea bin Laden într-un interviu.
Eliberarea Afganistanului era o cauză nobilă, motiv pentru care întreaga lume arabă a aderat la ea. Astfel, i-a fost destul de ușor ca odată ajuns pe teritoriul afgan să formeze o adevărată forță de luptă împotriva invadatorilor. Orașul Peshawar a devenit poarta de intrare pentru cei de altă naționalitate decât afgană, care voiau să ia parte la război. Osama bin Laden și-a propus atunci să îi organizeze pe războinici, care nu erau uniți, fiind nenumărate facțiuni. Așa a apărut Uniunea Islamică pentru Eliberarea Afganistanului, avându-l conducător pe Abdul Rasul Sayyaf și formată din trei organizații islamice și trei moderate. Acesta i-a dat ideea lui Osama de a crea o brigadă de forțe neregulate care să ajute Uniunea Islamică. Așa a ajuns tânărul saudit să-l cunoască pe șeicul Abdullah Yusuf Azzam, cel numit sufletul jihadului din secolul XX. În urma acestei întâlniri hotărâtoare pentru destinul lui bin Laden, a luat naștere organizația Maktab al- Khidamat (MAK) care avea să devină baza Al-Qaeda. Tot atunci, bin Laden a cerut ajutor financiar familiei, pe care l-a primit multă vreme.
Cu banii lui a înființat tabere de antrenament, a început să procure arme și să recruteze tineri din peste 50 de țări, inclusiv din câteva orașe americane. Drumul lor era plătit de Osama, astfel se face că i s-au alăturat mii de oameni din lumea arabă pe care i-a antrenat în lupta de gherilă, operațiuni de sabotaj și acoperire. Se spune că în doi ani, MAK avea în jur de 10 000 de luptători dintre care doar o mică parte erau afgani. Grosul era format din tineri din Arabia Saudită, Yemen, Pakistan, Liban, Kuwait, Turcia, Emiratele Arabe Unite și Tunisia. Ba au intrat în luptă și oameni musulmani și non-musulmani francezi, americani, britanici și australieni.
De asemenea, Osama bin Laden a cheltuit bani pentru construirea de infrastructură, pentru a croi drumuri în munți, a săpa tunele și tranșee.
În tot acest timp, guvernul american, dar și celelalte guverne occidentale se făceau că nu văd procesul de recrutare și tot ceea ce intreprindea Osama bin Laden pe teritoriul afgan. În mod oficial, în 1980, Comisia pentru Drepturile Omului a Națiunilor Unite a condamnat agresiunea sovietică împotriva poporului afgan, iar în mod neoficial, multe guverne occidentale sprijineau organizația MAK, inclusiv americanii. Într-o campanie de succes, apreciată la momentul acela, CIA a cheltuit 500 de milioane de dolari pentru înarmarea și instruirea forțelor de gherilă. Tot atunci, se spune că cei mai apreciați lideri ai armatelor formate acolo au fost cooptați de CIA. Bineînțeles că nimeni nu spune răspicat că și Bin Laden ar fi fost unul dintre ei, dar chiar și așa, el fiind o fire greu de controlat, un om fără frică și asumat, de multe ori și-a exprimat punctul de vedere anti american care ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă pentru cei vizați: Întotdeauna i-am urât pe americani, fiindca sunt împotriva musulmanilor… Noi nu am vrut sprijinul SUA în Afganistan, însă întâmplător luptam cu același dușman, declara Bin Laden în unul dintre primele interviuri date în acea vreme.
Cu toate acestea, se apreciază că în zece ani, rezistența afgană a primit de la CIA, peste 3 miliarde de lire sterline în bani, arme și expertiză militară și se mai spune că Osama bin Laden prefera armele, în pofida banilor, așa se face că luptătorii săi ajunseseră să aibă inclusiv rachete.
Sovieticii au subestimat poporul afgan, pașnic atunci când este lăsat în pace, dar neînfricat când este atacat, prin urmare, acesta împreună cu miile de musulmani și non musulmani care i-au venit în ajutor, a reușit să oprească invazia sovietică.
La acel moment, Osama bin Laden a devenit un erou al lumii musulmane.
Atunci s-a atașat de o bază numită al-Ansar (Bârlogul leului), i-a preluat comanda și în acest context i-a cunoscut pe fiii șeicului Omar Abdel-Rahman, clericul orb acuzat de organizarea primului atentat cu bombe la World Trade Center, Mahmoud Abouhalima care a plănuit atacul și a instruit oamenii care l-au înfăptuit și Ahmad Ajaj care a introdus în SUA materiale pentru confecționarea bombelor.
Din acest moment, teroarea împrăștiată de Osama bin Laden și Al Qaeda a devenit subiect de dezbatere pentru întreaga lume. Mii de oameni nevinovați și-au pierdut viața, alte mii au rămas mutilați, fizic sau sufletește, iar milioane încă așteaptă să afle adevărul pur din spatele atrocităților.
Osama bin Laden a fost prins și omorât de forțele americane pe 2 mai, 2011, în Pakistan. Avea 54 de ani. Familia s-a dezis de el din momentul în care a comis primele acte teroriste. Singura care i-a rămas aproape și continuă să creadă că doar oamenii din jur l-au spălat pe creier, este mama sa care în urmă cu o lună a acceptat să ofere primul interviu despre fiul ei. https://www.theguardian.com/world/2018/aug/03/osama-bin-laden-mother-speaks-out-family-interview
Teroristul numărul unu nu mai există, dar, din păcate, actele de terorism continuă.